Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Το παρασκήνιο της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας



Δεν έχουν περάσει ούτε σαράντα ημέρες καλά καλά από το θάνατο του τελευταίου μητροπολίτη αλλά η ζυμώσεις και το παρασκήνιο για την εκλογή του νέου είναι σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες.
Αδελφικά μαχαιρώματα, συζητήσεις επί συζητήσεων, ταξίματα, κουβέντες και πλησιάσματα κυριαρχούν αυτόν τον δεκαπενταύγουστο. Η Κεφαλονιά την περίοδο αυτή ευτύχησε στον ίδιο κήπο να φυτρώνουν όμορφα, ευωδιαστά λουλούδια και πολύ σκληρά αγκάθια που θέλουν με κάθε τρόπο να πνίξουν τα πρώτα.
Κρίνω ότι επειδή έχω την τύχη να γνωρίζω μερικά πράγματα, δεν θα έπρεπε τη στιγμή αυτή να σιωπήσω. Και δεν πρέπει γιατί σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν λίγα πράγματα βγαίνουν προς τα έξω με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να την πατήσουμε σαν τις μωρές παρθένους.
Η Κεφαλονιά κατά τη γνώμη μου θέλει ένα νέο δεσπότη, οπωσδήποτε Κεφαλλονίτη, ο  οποίος να μπορεί ως εις εξ ημών να μας ανεχθεί και να τον ανεχθούμε. Πρέπει να έχει διάφανη γνωστή βιωτή και τα πάντα τα σχετικά με τη ζωή του να τα γνωρίζουν οι πάντες.
Μητροπολίτης που θα ρθει από το πουθενά και δεν θα είναι και Κεφαλλονίτης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει τους …..μεγάθυμους αλλά και οξύθυμους συμπατριώτες μας, οι οποίοι πολλές φορές στον εκκλησιαστικό χώρο δρουν σύμφωνα με τη ρήση «θέλοντας ο βλάχος και μη θέλων ο ζωγράφος φορέσαν στο Χριστό τσαρούχια».
Καταλαβαίνουν τι θέλω να πω αυτοί που πρέπει. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει μια κινδυνεύουσα να χάσει τα προνόμια – τα όποια προνόμια θεωρεί πως κέκτηται,- ομάδα η οποία θεωρείται προστατευόμενη  πρώην Μητροπολίτη  και η οποία έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στη σύνοδο (λάθος το νομίζει, αλλά το νομίζει) προσπαθεί να εξασφαλίσει την επόμενη ημέρα για αυτήν πλησιάζοντας έναν των υποψηφίων που φαίνεται να έχει την..... αυλική εύνοια.
Θέλω ξεκάθαρα να δηλώσω ότι θεωρώ τόσο τον Κερνίτσης Χρύσανθο όσο και τον Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Χαρτουλιάρη, αξίους να είναι οι δυο του τριπρόσωπου με τρίτον τον εκλεκτό των συνοδικών μεγάρων και ένας εκ των δυο να εκλεγεί Κεφαλληνίας.
. Γνωρίζω και το όνομα και τη θέση του τρίτου αλλά δεν είναι ακόμη η ώρα για αποκαλύψεις.
Απορίας άξιον είναι τι εν προκειμένω πράττουν οι αρχές και οι εξουσίες του τόπου που στο πρόσφατο παρελθόν επέδειξαν και καλώς, ζηλευτή δράση. Διερωτώμαι αν  εξέλειπαν οι λόγοι για τους οποίους και σωστά αγωνίστηκαν για την τελευταία εκλογή; Ή πλέον  δε μας νοιάζει ας έρθει όποιος και να είναι, και ας γίνει ότι και αν γίνει;
Ελπίζω ότι θα πρέπει σύντομα να ενεργοποιηθούν οι πάντες  σε τοπικό επίπεδο και στο χέρι μας είναι να αναδειχθεί ο Μητροπολίτης που χρειάζεται και ο οποίος θα πρέπει να  ξεκινήσει από το άνοιγμα της ντουλάπας με τους κρυμμένους σκελετούς που σίγουρα υπάρχουν. ….οψόμεθα.